Is windsurfen aan een comeback bezig ?
Het lijkt dat deze prachtige watersport die gedurende de jaren tachtig furore kende sedert dit jaar steeds meer en meer aan populariteit wint, en zich weer nestelt in het verlanglijstje van vele jongeren. Jongeren die de dag van vandaag van zo veel mogelijk sporten willen proeven en dus ook windsurfen op hun programma plaatsen. Windsurfen lag in ons land aan de bakermat van de Belgische surfcultuur, daar het golfsurfen en kitesurfen pas later de kop op stak. Uitgevonden in Hawaii begin de jaren ’70, naar Europa midden jaren ’70 en waanzinnig populair in de jaren ’80. De evolutie was fenomenaal en windsurfen veroverde alle binnenwaters en wereldzeeën. De sport werd Olympisch en onderging een ganse gedaanteverwisseling, mede door het feit dat het hedendaagse materiaal in geen enkel opzicht nog lijkt op hoe het vroeger was, en bovendien worden er vandaag de dag toeren mee uitgehaald die men nooit voor mogelijk hield. Dubbele voorwaartse en achterwaartse salto’s, er worden torenhoge golven gereden, en met een speciaal uitgekiende set staat het wereld snelheidsrecord momenteel op maar liefst 98,65 km/u !
Windsurfpionier Frank Vanleenhove:
“ wij merken inderdaad voor het eerst de opnieuw groeiende interesse voor windsurflessen en kampen. Het is lang stil geweest maar nu komt precies alles weer op gang. Wij zijn altijd in die comeback blijven geloven en zijn blijven investeren in de aankoop van up to date materiaal. Ik merk ook dat overal ter wereld op de winderige plaatsen er nog steeds windsurfcentra zijn waar men perfect up to date materiaal te huur aanbiedt en dat windsurfers speciaal naar deze locaties op reis gaan. Deze zomer zijn er ook veel kandidaten om ons tweedehandsmateriaal over te kopen, iets wat sinds lange tijd niet meer het geval was. Op het Duinenwatermeer aan Lakeside Paradise is het ideaal om de eerste stappen op de plank te zetten, terwijl je nadien op gespecialiseerd materiaal aan de slag kan op Surfers Paradise. Daar hebben we een Goya windsurfcenter met alle mogelijke boards en zeilen…Ook de wetsuits en harnassen zijn voorhanden, en je setje ligt klaar om meteen de Noordzee op te gaan.
Ook onze kampen zitten ook weer goed gevuld, en zowel de lessen op het Duinenwatermeer als op zee krijgen heel wat boekingen te verwerken. Het is zowaar zoeken naar goede en gediplomeerde instructeurs om aan de vraag te kunnen voldoen want na het dipje van de laatste jaren zijn er natuurlijk geen op overschot. Iedereen die bij ons leert windsurfen krijgt bovendien een WWSV brevet”
Knokke-Heist, windsurfhoofdstad van België
“het is natuurlijk wel zo dat we in Knokke-Heist een echte windsurfgeschiedenis hebben. Hotel La Réserve kocht in 1975 een aantal van de allereerste windsurfing planken die er in die tijd te vinden waren om de sport te beoefenen op het Zegemeer. Als jonge snaak en verzot op water ervaarde ik al snel mijn eerste meters en begon ook al snel les te geven. Honderden mensen heb ik leren surfen. Burgemeester Lippens, De familie Nellens, minister Verwilghen, Keith Haring…om er maar enkele te noemen. Ik deed dat met zoveel gedrevenheid, ik was gepassioneerd en kroop tijdens het lesgeven precies in het lichaam van mijn leerling om het hem zo goed mogelijk te laten doen. Ik gaf les van ’s morgens tot ’s avonds, 7 op 7, het ganse seizoen. Mijn enthousiasme werkte blijkbaar aanstekelijk want de meesten kochten dan na verloop van tijd ook hun eigen materiaal. In die tijd was er in de Lentelaan in Duinbergen één van de beste shops van België , waar ik werkte als jobstudent en waar we in één weekend wel 40 planken met toebehoren verkochten. In die tijd kwamen ze met de ganse familie hun keuze maken en kostte een uitrusting ongeveer 30.000 Belgische frank. Nadien moest je als verkoper ook aanleren hoe alles op het dak van de wagen vervoerd werd, en ging ik dan ook tenslotte met die mensen mee naar het Zegemeer om alles te helpen op te tuigen en ze de eerste les te geven.
Toen het windsurfen niet meer mocht op het Zegemeer verhuisden we naar de Laguna Beach in Heist waar we op ons élan verder gingen. Nog later wilden we het windsurfen uitproberen op zee en trokken we naar de zeilclub in Duinbergen, waar we in eerste instantie niet echt welkom waren… Misschien met reden want we hadden niet altijd alles onder controle en er waren uiteraard ook de vele zeilboten op zee…Om ons te verenigen stichtten we in 1982 de “Channel Surfing Club”, gelegen tussen de Oost- en Westhinderstraat, en daar konden dan alle windsurfers terecht en boden we ook lessen op zee aan, naast het eerste echte “surfstyle” clubhouse.
In die tijd reed de helft van de auto’s in Knokke-Heist met een plank op het dak, of een aanhangwagen vol met planken. Er werden bovendien diverse grote competities georganiseerd: Junior World Cup, Euro funboardcup, Jump & Fun Cup, Benelux kampioenschappen, Belgische kampioenschappen, windsurffestival…
Onze Channel Surfing Club barstte uit zijn voegen en in het seizoen was er onvoldoende plaats om het nog allemaal te kunnen bolwerken. In 1988 kozen we voor een nieuwe locatie die meer mogelijkheden bood en verhuisden we 1 km richting Nederland en stichtten we Surfers Paradise. De opening bestond uit de aankomst van 160 windsurfers die deelnamen aan de Coast Race. Een lange afstand windsurfwedstrijd van De Panne naar Knokke-Heist, met als winnaar de eerste Olympisch gouden medaille winnaar Stephan Vandeberg uit Nederland.
Vanaf dan is het allemaal heel snel gegaan…Het materiaal paste zich in razend tempo aan en we hadden meer en meer wind nodig om dat materiaal te kunnen gebruiken. En daar is mijns inziens het beginnen verkeerd gaan…Het publiek kreeg een verkeerd beeld van de windsurfsport: waaghalzen die bij stormachtige condities metershoge jumps met salto’s maakten terwijl vergeten werd dat er daaraan jarenlange training voorafgaat. Bovendien waren er vanaf dan alleen nog windsurfers te zien wanneer het geen weer was om een hond door te jagen…op mooie zonnige kalme dagen zag je geen windsurfers meer omdat iedereen het niveau had met veel wind te kunnen varen en geen interesse meer had om dan nog op het water te gaan. Om dergelijk niveau te halen is jarenlange oefening vereist en daar had een beginner, in tijden waarin het allemaal supersnel moet gaan, geen interesse meer voor. Het windsurfen schepte een verkeerd beeld van zichzelf en het materiaal werd er ook niet goedkoper op. Het leerproces lijkt totaal niet op het eindresultaat en er ligt een enorme kloof tussen beiden.
Kandidaat windsurfers moeten beginnen inzien dat het windsurfen meer is dan met carbon materiaal door de lucht zweven, en dat het leerproces evenveel plezier kan bieden.
Ik denk dat er in Knokke-Heist in talrijke kelders nog veel windsurfmateriaal te vinden is, en ik krijg veel vragen van mensen of ik daarmee nog iets kan doen ? Misschien opent in Knokke-Heist ooit nog eens het eerste windsurfmuseum ?
Eerste Prioriteit blijft echter opnieuw zoveel mogelijk mensen op de plank te krijgen en daar zijn we momenteel goed mee bezig door middel van privé lessen, stages , kampjes, combo kampen…We merken ook de terugkeer van vroegere windsurfers die de draad weer oppikken…Allemaal redenen om de sport weer op het juiste spoor te krijgen en nieuw leven in te blazen: Windsurfen steekt opnieuw de kop op !”
Alle info voor verhuur en lessen:
info@surfersparadise.be
050/615960