Kitesurfen: Westtoer, Anemos en Surfers Paradise slaan de handen in elkaar!

Sinds Kitesurfen zijn intrede deed op onze stranden in 1999 zijn deze kleurrijke vliegers niet meer weg te denken aan onze Noordzeekust.
De ondertussen steeds maar groeiende groep kitesurfers vindt ondertussen vlot de weg naar de diverse clubs en vastgelegde kitesurfing zones, terwijl er ook heel wat clubs lessen aanbieden.
Deze laatste zijn onontbeerlijk om de sport op een veilige manier onder de knie te krijgen, en zorgen bovendien voor een snelle leercurve.
Ook Anemos en Surfers Paradise beschikken beiden al jarenlang over een kitsurfing school en bedachten samen met Westtoer een initiatief om de sport nog aantrekkelijker te maken aan onze kust.

“Downwinder”

Kitesurfen wordt pas echt leuk als je kan genieten van een downwinder. Dit betekent dat je met de wind mee een bepaalde afstand aflegt zonder ervoor te moeten zorgen dat je steeds weer op dezelfde plaats belandt als waar je vertrokken bent. De beoefenaars kunnen dat bv. naar hartenlust jumps maken, golven rijden of zich gewoonweg met de deining en golven laten meeglijden, terwijl ze genieten van het zicht daar ze uiteraard een stukje kust zien voorbij passeren.
Overal ter wereld worden door kitesurfcenters downwinders aangeboden, in Brazilië kan je genieten van één of meerdaagse tochten tot honderden kilometers lang waarbij je elke nacht in een ander hotel langs het strand verblijft om de dag daarop terug verder te varen.

Mede door de ligging van Anemos ten westen en Surfers Paradise ten oosten bieden beide verenigingen de beste optie om langs de kust van Knokke-Heist dergelijke downwinders te organiseren.
Bij westenwind vaar je van Anemos naar Surfers Paradise, bij oostenwind in omgekeerde richting en leg je een traject af van 5 km vogelvlucht in een tijd van 15 minuten tot ongeveer een uur, afhankelijk van je traject, windsterkte en richting.

Lessenpakket

Iedereen die vanaf nu lessen of een lessenpakket boekt bij één van beide verenigingen, kan de downwinder op het einde van het seizoen als extra uitdaging volbrengen. Ook recreatieve kitesurfers zijn welkom want bij deze tocht behoren uiteraard de nodige veiligheidsmaatregelen. De kitesurfers zullen dus van wal steken op één van beide locaties en zullen op eigen tempo vergezeld van reddingsvaartuigen de tocht maken. Bj aankomst is er een drankje voorzien en wordt ook vervoer terug geregeld naar de plaats van vertrek. Deelname bedraagt €25.

Waiting period

Omdat er nu éénmaal niet elke dag voldoende wind staat aan onze kust wordt gekozen uit meerdere dagen waarop men zich kan aanmelden. Dit is van maandag 29 augustus tem vrijdag 2 september en de weekends 17/18 en 24/25 September.
Alle ingeschreven kitesurfers zullen telkens 2 dagen op voorhand al dan niet groen licht krijgen op welke dag de mogelijkheid bestaat de downwinder tot een goed einde te brengen.

More info

nl_BENL