E-foilcenter

Wing/efoilcenter

Foilen is hot

Reeds toen de eerste foils hun intrede deden investeerde Surfers Paradise in deze nieuwe vorm van watersporten en werd iedereen de mogelijkheid aangeboden om te proeven van deze nieuwe hype. Elk jaar bieden we in onze wind- en waveschool niet alleen up to date topmateriaal aan, we geven ook lessen zodat iedereen kennis kan maken met het “foilen”! Het Surfers Paradise Wing/Foilcenter: een bezoekje waard om je te wagen aan deze nieuwe watersportervaring ! Zowel verhuur als lessen mogelijk. Je schrijft je in via de onderstaande formulieren en je zal worden gecontacteerd naargelang jou beschikbaarheid als de condities goed zijn.

Wingfoilen
Sedert vorig jaar 2020 geven we op Surfers Paradise ook Wingfoil lessen, dit naast de surf-, kitesurf- en windfoillessen. Een Wing is een opblaasbare vleugel die je gewoon als windvanger hanteert, zonder gebruik van lijnen, bar of harnas. Een Wing, dat uiteraard kan bestaan in verschillende groottes werd speciaal ontworpen om te kunnen gebruiken op een Foilboard. Een beginner zal een foilboard met genoeg volume nodig hebben om er comfortabel op te blijven staan, gevorderde foilers kunnen dan al met lichter en kleinere boards overweg. Hoe kleiner de boards hoe wendbaarder, al is dat ook sterk afhankelijk van de Foil dat onder het board gemonteerd wordt. Een beginner start met een grote foil die het board makkelijk uit het water doet komen. Eénmaal dit onder de knie kan je overschakelen naar kleinere foils. Die laten grotere wendbaarheid en snelheid toe. Eénmaal de sport onder de knie kan je gewoon foilen op de deining van de zee en kan je ook golven beginnen afrijden…super gevoel, alsof je op een vliegend tapijt over het water zweeft. Bij Surfers Paradise leren we je eerst kort de wing hanteren op een windsurfboard en indien gewenst op het harde zand op een speedsail op wielen. Hier leer je alle automatismen om je wing te behandelen en je evenwicht te houden want er is geen vergelijk met windsurfen of kitesurfen, wingfoilen is gewoon een andere sport. Wanneer je weet hoe je wind pakt ben je klaar voor het grote werk en vertrek je op het foilboard. Bij voldoende snelheid krijg je lift en voor je het weet sta je, mits behoud van het juiste evenwicht en voetendruk, geruisloos boven het water. Surfers Paradise beschikt over alle maten wings ,boards en foils, succes !

Tarieven wingfoil:
Members
Initiatie 2u groepsles voor 4 personen kost 55 euro
Gevorderd 2,5u duoles kost 140 euro pp
Lesson Pack voor 3 lessen (7,5u) kost 320 euro
Privéles 2u kost 180 euro

Non Members
Initiatie 2u groepsles voor 4 personen kost 60 euro pp
Gevorderd 2,5u duoles kost 150 euro pp
Lessen Pack voor 3 lessen (7,5u) kost 320 euro
Privéles 2u kost 200 euro

wingfoil inschrijvingsformulier

E-Foilen
Dit gloednieuwe watertuig bestaat uit een surfboard met onderaan een 50 cm lange foil – soort vliegtuigvin zoals eerder al gebruikt op surf-, kite- en windsurfplanken – met daarop een schroef gemonteerd. In het board zit een batterij die via de vin verbonden is met de schroef. Die batterij heeft, afhankelijk van lichaamsgewicht, windsterkte en gewenste snelheid, een levensduur ongeveer 90 minuten. Er kunnen snelheden bereikt worden tot 45 km per uur. Wanneer je op het board staat, of ligt, heb je een remote control in de hand. Daarmee kan je via bluetooth de snelheid regelen. Wanneer het board op snelheid komt, zorgt de foil ervoor dat je als het ware een opwaartse stuwing krijgt, en komt het board dus los van het water. De gebruiker staat ondertussen op het board en zweeft geruisloos boven het water, als op een vliegend tapijt!

Safety first!
“Veiligheid primeert: eerst en vooral zit er rond het propellertje een bescherming, zodat je er niet mee in aanraking kan komen. Dan zijn een full wetsuit, een impact vest en een helm eveneens een must. Je kan immers aan een redelijke snelheid, van hoger dan normaal in het water vallen. Van zodra je de safety knop van de afstandsbediening loslaat stopt de propeller. Die kan je pas heropstarten eens je weer veilig op de plank zit. Zowel de plank als de afstandsbediening, zijn met je been en arm verbonden via een elastische leash.
Beste omstandigheden zijn een relatief platte zee, zonder veel wind noch deining. E-foilen doe je best buiten de branding en golfbrekers, en ook niet in de nabijheid van andere watersporters. Ideale aanvulling dus, op de sporten waarbij veel wind bijvoorbeeld de eerste vereiste is. Uiteraard zijn meren en kanalen mits toelating is ook ideale speelterreinen. Watersporters die reeds foil ervaring hebben, zullen na enkele pogingen meteen weg zijn.

Professionele begeleiding
De eerste les op zee bieden wij maximale veiligheid aan via begeleiding van een instructeur die meevaart op de jetski/Met een motorboot . Ben je met z’n tweeën kan er natuurlijk meegevaren worden waarbij je alles van dicht meemaakt, foto’s kan nemen of filmen.

Tarieven E-foil april en mei:
1 uur initiatie all-in: 130 €/ leden 110 €
1 uur rental: 95 € / leden 75 €

Foilen op Surfers Paradise is mogelijk na reservatie via onderstaand formulier.

Efoil inschrijvingsformulier

Vanaf 1 juni mogelijk te reserveren

Kitefoilen
Je bent een gevorderde kiter die niet meer hoeft te kijken waar je kite in de lucht hangt, en je beheerst vlot de relaunch van uit het water ? Dan ben je klaar om te kitefoilen! Beetje wennen in het begin maar al snel heb je ook dit aspect van jet kiten onder de knie. Best is een instap kitefoil board te nemen en te starten bij weinig wind en kalme zee. Eens je het geruisloze “vliegend tapijt gevoel” ervaren hebt ben je klaar voor meer…want 360, backloop, jumps, tacks…alles kan ook met de foil, ook wanneer er meer wind staat. Voordelen zijn dat je vanaf 10 knopen aan de slag kan , telkens met een veel kleinere kite dan dat je normaal zou gebruiken, de foil geeft immers zo goed als geen weerstand wanneer je boven het water zweeft…magisch !

Windfoilen
Windfoilen doe je op een windsurfplank speciaal ontworpen om er een foil onder te bevestigen. Ervaren windsurfers zullen er snel mee weg zijn en het zweefgevoel ervaren. Eénmaal op de foil heb je bijna geen wind meer nodig en blijf je over het water zweven. Daarna leren gijpen, overstag gaan, jumpen, 360 draaien…Een nieuwe dimensie voor wat betreft de windsurfsport.

Surffoilen
Moeilijkste maar meest onwaarschijnlijke telg van de foil familie. Golven die je normaal niet of moeilijk kunt surfen worden nu je nieuw speelterrein. Je peddelt normaal naar buiten en wanneer je klaar bent peddel je voor een golf. Door de snelheid komt je surfboard op de foil te zweven en dan komt het er op neer van snel recht te staan , genoeg druk op je voorste voet te zetten en de foil onder controle te houden. Eenmaal aan het zweven ga je bijna vanzelf vooruit. Is de golf afgelopen, kan je “pompen” om zo terug naar buiten te foilen tot je een nieuwe geschikte golf tegenkomt, die je opnieuw kan afrijden. Een ganse uitdaging, maar het ultieme gevoel als beloning.

SUPfoilen
Wanneer je de geschikte foil onder een sup monteert, en je kan snel peddelen met de golven mee, dan kan je ellenlange tochtjes maken, downwind weliswaar, maar met een ongelooflijke zweefervaring van golf tot golf. Drieg je stil te vallen, peddel je even bij , en ben je weer vertrokken.