Golfsurfwedstrijd voor -18 jarigen

Golfsurfwedstrijd voor -18 jarigen op Surfers Paradise te Knokke-Heist betekent meteen de start van het nieuwe surfseizoen !

Surfers Paradise bijt straks samen met Wind- en Watersport Vlaanderen de spits af van het nieuwe surfseizoen. Ondanks het water gedurende de lente een stuk kouder is dan november/december, worden alle surfers onder de 18 jaar verwacht op de CO2Logic Surf Challenge. Warm ingeduffeld, met de plank onder de arm, worden ze onderverdeeld in de categorieën U12, U14, U16 en U18. In groepjes van 8 gaan ze telkens voor 20 minuten de golven in. Dit onder nauwkeurig toeziend oog van de juryleden, die alle golven volgens grootte, lengte, manoeuvres…met een score beoordelen. Deze “expression session” doet elke groep twee keer. Na de tweede sessie worden de punten samengeteld en worden de winnaars per categorie bekend gemaakt.

Dit spektakel speelt zich af in de branding en is mede vanwege deskundig commentaar makkelijk te volgen voor alle supporters. De deelnemers zijn bovendien makkelijk herkenbaar daar ze elk een verschillend gekleurde lycra krijgen gedurende hun heat.

Om het event zeker succesvol te laten doorgaan wordt een “waiting period” gehanteerd op volgende data: 30 of 31 maart, 6 april, 13 of 14 april, 20, 21 of 22 april. Rekening houdend met de golf voorspellingen wordt telkens op de voorafgaande donderdag rood of groen licht gegeven en het start uur, afhankelijk van de getijden, meegedeeld.

De surfers weerstaan de koude watertemperatuur door zich in een wetsuit van 5mm dik te hijsen, dragen een neoprene cap, en dito booties en handschoenen. Eenmaal ingepakt is er van koude geen sprake meer ! Om niet uit te glijden op hun plank gebruiken ze dan ook “cold water wax” dat ook weerstaat aan de omstandigheden. 

Gratis schouwspel ook life te volgen op internet

 Wie niet tot in Knokke-Heist geraakt kan surfen naar https://surfersparadise.be/beachcam/ om alles in de gaten te houden via de glasheldere life streaming beachcam.

Via www.surfingbelgium.be en de facebook pagina van de Belgisch Surf Federatie kan de “GO” opgevolgd worden.

Scores en heatindeling te zien op www.BSFlive.be

Surfen populairder dan voetbal ?

In Brazilië is surfen de tweede meest beoefende sport na voetbal . Nadat Frank Vanleenhove het golfsurfen naar België bracht begin de jaren ’80 werden er over de ganse kust meer en meer surfers gespot. Vooral het jonge volkje voelt zich aangetrokken: surfen is simpel, het leerproces is leuk en van zodra je met de plank richting zee stapt begint de fun. Het is als het ware een levensstijl geworden daar iedere surfer zich telkens moet aanpassen aan weer en wind. België mag dan wel geen echt surfland zijn, het is er veilig surfen en wie in België leert surfen legt al meteen een goeie basis. Bovendien is het perfect voor de lichaamsontwikkeling en is het gevoel bij het afrijden van een golf niet te evenaren…surfers die ook voetballen spreken van hetzelfde gevoel als scoren !

Surfers Paradise organiseert al 25 jaar echte surfcamps gedurende de maanden juli en augustus. Er is een eigen surfteam voor jongens en meisjes dat telkens traint op zondagnamiddag en er worden regelmatig clinics, start to surf, ik surf, surfreizen en allerhande uitstapjes georganiseerd voor die jongeren. Samen met de schoolsportdagen wordt het aantal surfers dat jaarlijks met de sport kennis maakt op Surfers Paradise geschat op zo’n 5000.

nl_BENL