Plastic Soup Surfer opnieuw te gast op Surfers Paradise

Merijn Tinga (51) uit Leiden Nederland, is weer te gast op Surfers Paradise, en niet zomaar.

In 2014 stak hij er van wal met een windsurfboard vervaardigd uit niets anders dan plastic afval. Zijn tocht over zee bracht hem dan tot in Ameland, één van de Waddeneilanden die onze Noorderburen rijk zijn.

Nu steekt hij als het ware alle zeilen bij want op 17 juni stak hij van wal in Oslo, Noorwegen, om op 19 juli aan te komen in Londen en er ontvangen te worden door de Britse ministers van Noordzee en Milieu, om zo het heffen van statiegeld op plastiek verpakkingen in het Verenigd Koninkrijk in de kijker te plaatsen. Zijn  surfplank iets zeewaardiger deze keer, maar toch met een aantal plastic flessen ingebouwd in de neus vooraan.

Merijn: ” Ik herinner mij dat ik 9 jaar geleden zeer goed ontvangen werd op Surfers Paradise en dat Frank Vanleenhove, ook een bekende windsurfer uit de eerste dagen, mij met raad en daad bijstond om mijn tocht tot een goed einde te brengen. Hard nodig want onderweg kan van alles gebeuren: eerst en vooral heb je de weersomstandigheden daar ik volledig van de wind afhankelijk ben, maar je hebt ook de scheepvaartroutes, havens, oversteken… en je wil niet dat het fout gaat want ik doe alles zonder enige begeleiding. Op mijn board heb ik een waterdichte tas bevestigd met alle noodzakelijke voorzieningen, en onderweg leg ik me ’s nachts onder mijn zeil naast mijn board op het strand te slapen, om ’s morgens vroeg weer verder te varen. Dit is ondertussen mijn 26e dag op zee en ik was maar wat blij toe ik rond het eiland Walcheren vanuit Westkapelle aan het varen was en België met Surfers Paradise in zicht kwam. En jawel: de eerste die ik tegenkwam op het water was Frank zelf ! En niettegenstaande ik probeer 100 km per dag te vorderen was ik blij dat ik vandaag na 75km opnieuw hartelijk ontvangen werd op Surfers Paradise. Het was lastig om tegen de strakke westenwind op te varen, vanaf morgen voorspellen ze minder wind, en zo is elke dag anders. Van hieruit vaar ik verder langs de kust richting Frankrijk om dan de oversteek naar Engeland te maken. Van daar de Thames op richting London, mijn eindpunt na wellicht 33 dagen varen. Ik herinner mij vooral de lange dagen in het begin van mijn tocht langs de kusten van Noorwegen, Denemarken…met de zonsopgang om 4uur ’s morgens en zonsondergang om middernacht, wat me toeliet hele lange dagen te maken op het water. Waar ik nu zal van genieten hier is een Belgisch 0% Stella, en een heerlijke warme douche in de voorzieningen van Surfers Paradise. En morgen wellicht een nieuwe dag langs de Belgische kust”

Wie de avonturen van Merijn Tinga wil volgen en zijn petitie online wil tekenen surft naar plasticsoupsurfer.org

nl_BENL