belgische surfers beleven topseizoen!

Nu iedereen uitkijkt naar de start van wat stabieler zomerweer, kijken de surfers en bij uitbreiding de windsurfers, wingfoilers en kiteboarders reeds terug op een zeer geslaagd seizoen.

Voor hen kan de zomer alvast niet meer stuk want zij konden op zeer regelmatige basis de zee op om hun favoriete ding te doen. Het waaide opmerkelijk meer dan de vorige jaren, wat dan ook meer golven veroorzaakte.

Frank Vanleenhove van Surfers Paradise: “ we beleven inderdaad een uitzonderlijk watersportjaar. Misschien niet leuk voor iedereen en het is altijd beter wanneer de zon schijnt, maar voor wat betreft het aantal gespendeerde uren op zee worden records gebroken.

Het begon al gedurende de maanden april en mei, waar het uitzonderlijk koud was, maar we telden wel 30 dagen wind uit noordelijke richting met een kracht van meer dan 4 beaufort.

Juni bracht warmer weer met toch 12 dagen dat er actie op het water mogelijk was, dat is toch bijna 1 op 2, we waanden ons in Tarifa in Spanje aan de straat van Gibraltar dat de bijnaam heeft van “windhoofdstad van de wereld”.

In juli tenslotte werden alle records gebroken: de watersporters konden maar liefst 21 dagen de zee op, een absoluut record voor een doorgaans kalmere zomermaand.

En augustus is nog niet eens halfweg maar storm Antoni op 6 augustus bracht bij mijn weten de grootste golven ooit naar onze kust, ons meteo station op Surfers Paradise gaf pieken van 47 knopen, dat is 90 km per uur, terwijl de golven bij hoog water een hoogte van wel 3 meter bereikten ! Gelukkig was de wind iets uit het westen anders ging het strand er nu heel wat korter op geworden zijn.

Meteen erna kregen we over gans onze kust de golven binnen van de storm boven Noorwegen, deining  die de ganse Noordzee overstak om hier bij ons te zorgen voor nooit geziene on-Belgische surftaferelen, zelfs zonder dat er wind te bespeuren viel !”

Euforische jongeren op surfcamp: nat word je toch!

“uiteraard hebben deze golven een uitermate positieve invloed gehad op de jongeren die wekelijks op surfcamp kwamen. We zijn al blij als ze één keer per dag goed kunnen surfen, nu konden ze elke dag van ’s morgens tot ‘s avonds het water op, we moesten de ouders zelfs vragen om hun kinderen vroeg in bed te steken zodat ze de dag daarop weer fit waren om de golven te trotseren. Als het weer niet al te best is maak ik me dan soms zorgen dat die kinderen geen leuke tijden beleven, maar de waarheid is anders want waar kan je het beste vertoeven als het herfstig weer is ? In het water toch terwijl je aan het sporten bent ? Nat word je toch ! En met een zeewatertemperatuur van om en bij de 18 graden Celsius, te koud voor de tijd van het jaar, was het soms warmer in zee dan aan wal ! Heel wat jongeren hebben dan nu ook volledig de surfmicrobe te pakken en komen dagelijks terug om hun niveau nog op te krikken. En wanneer de ouders een reisje plannen straks willen die kinderen dan alleen maar naar een echte surfbestemming en dan komen die ouders ons om raad vragen natuurlijk.”

Beter weer aan de kust

“ wat ons wel opviel , en als watersporter kan je dat perfect merken wanneer je op zee zit, want dan heb je zicht op wat zich in het hinterland afspeelt. Het was opvallend dat wij meestal in het zonnetje met blauwe lucht op het water zaten terwijl we in het binnenland donkere wolken zagen waar de regen soms met bakken uit de lucht viel terwijl wij het op het strand helemaal droog hielden.

Dan hadden wij te doen met de mensen die binnen zaten ver van de zee, in de veronderstelling dat het overal slecht weer was en niet wetende dat er bij ons van alle activiteiten mogelijk zijn, die hen zo weer in een meer optimistische bui zou brengen, want niets maakt meer gelukkig dan de vrijheid te voelen wanneer je op zee aan het watersporten bent.

Hopelijk straks inderdaad beter weer zodat iedereen tevreden is en zodat de surfers een beetje op krachten kunnen komen.

Kiteboardfoto’s tijdens storm Antoni, surffoto’s zijn uniek voor de Belgische kust: windstil en mooi aflopend, dus perfect surfbaar!

nl_BENL